4subwatdoenwij

inschrijverhome

prins

 

algemeen

 

algemeen

Waarom een pup coachen?

2Puppycoach355x250Er zijn van die activiteiten die we zo vanzelfsprekend doen. Wandelen, winkelen, naar je werk gaan, huishoudelijke taken etc. Deze activiteiten lijken de normaalste zaak van de wereld. Toch is dit voor veel mensen niet zo gewoon. Door hun functiebeperking zijn zij voor deze activiteiten meestal aangewezen op de hulp van derden. Uiteraard zijn er middelen om het leven van een persoon met een functiebeperking hanteerbaar te maken. Maar ondanks de techniek van vandaag is de geleide- en/of hulphond nog steeds het meest doeltreffende hulpmiddel om de mobiliteit en zelfstandigheid van een persoon te verhogen.

Een geleide- en/of hulphond is niet zomaar een hulpmiddel.
Een geleide- en/of hulphond is voor mensen veel meer dan alleen maar een hulpmiddel, het is vooral ook hun kameraad. Dat sluit helemaal aan bij het uitgangspunt van onze geleide- en/of hulphondenschool.
Wij voelen ons ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van leven van de hond die wij leveren.
Wij verwachten daarom van een cliënt dat de hond goed verzorgd wordt en een fijn leven krijgt.

Wat doet een puppycoach?
Het is heel belangrijk om goed na te denken voor dat u besluit om puppycoach te worden. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Wij zijn van mening dat u beter te vaak gewezen kan worden op de consequenties die vast zitten aan het zijn van puppycoach, dan dat u er achteraf achter komt dat het niet in uw leven past.

Een puppycoach is iemand die een hond opvoedt, totdat deze een jaar oud is en klaar is voor de verdere training ter voorbereiding op de rest van zijn hondenleven: een carričre als geleide- en/of hulphond, waarin hij zijn baasje zal begeleiden in het dagelijks leven.
Zo'n hondje moet begeleid worden in zijn eerste levenservaringen. Voor gewone huishonden is dit erg belangrijk, maar voor een geleidehond des te meer.

Het puppy moet overal mee naar toegenomen worden en moet alles te zien krijgen wat hij in zijn latere leven kan tegenkomen. Hij of zij moet er ook nog eens normaal op reageren.
Hier gaat heel veel tijd en energie in zitten. Ook moet het puppy nog de basisoefeningen zoals zit, wacht en af en blijf worden aangeleerd. In huis moet hij/zij normaal gedrag vertonen en hij moet alleen thuis kunnen blijven. Kortom: het is allemaal niet niets. Dit alles vergt een jaar lang intensieve begeleiding en als u denkt 'Nu wordt het echt een leuke stabiele hond, moet u weer afscheid van hem/haar nemen, want na ongeveer een jaar worden alle medische onderzoeken gedaan. De heupen, ellebogen en ogen worden nagekeken en als alles goed is, komt hij terug bij onze school voor de verdere training.
Kortom; het is een hele belangrijke taak en iets waar u en uw familieleden goed over na moeten denken.

Profiel van een puppycoach.
Om het eerste levensjaar voor een hondje zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dient een puppycoach naast een optimale motivatie en liefde en respect voor honden aan een aantal andere eisen te voldoen:

Tot de leeftijd van 16 weken moet er steeds een volwassen gezinslid thuis zijn.
Daarna zal de hond niet langer dan 4 uur aaneengesloten per dag alleen thuis zijn.
De richtlijnen van de training te volgen en de hond overal mee naar toe te nemen.
De pup belangeloos te huisvesten en de benodigde verzorging en training te geven. Minimaal 1x per week de school in Lelystad te bezoeken voor begeleiding en training of gedurende het hele jaar bij een Martin Gaus Hondenschool te trainen en minimaal 1 keer in de twee maanden naar Lelystad toe te komen om de resultaten van de training te evalueren en eventuele problemen te bespreken.
De pup na een jaar af te staan.

Interesse?
http://www.martingauspuppywalker.nl
of stuur een mail aan Martin Gaus hondenschool Bergen op Zoom/Roosendaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lianne's Blog

Twitter