8blog

inschrijverhome

prins

 

algemeen

 

algemeen

 


Ik zeg altijd tegen mijn cursisten. Het stomste wat je een hond kunt leren zijn gehoorzaamheidscommando's zoals zitten, liggen, blijven liggen, hierkomen en volgen.
Maar zo ontzettend handig als je hond dit soort dingen beheerst. Voor een hond super tegen natuurlijk en dat is waarom we er vaak problemen mee krijgen.

Het aller belangrijkste tussen jou en je hond is jullie relatie. Bedenk eens voor jezelf op wat is onze relatie gebaseerd? Op vertrouwen hebben in elkaar, op samenwerking met elkaar, op duidelijk zijn naar elkaar of dominant gebaseerd? Dominant gebaseerd betekend ik ben de baas en jij luistert naar mij. Jij (als hond) hebt maar te doen wat ik zeg, want jij bent maar een hond. Dat is nou net de relatie die ik niet wil met mijn hond. Ik wil graag dat mijn hond mij vertrouwt en dat ik een maatje/vriend voor hem ben zoals hij dat voor mij is.

Dat betekend dat onze relatie gebaseerd is op wederzijds respect waarbij ik sturing geef aan onze relatie d.m.v. de feedback die ik gekregen heb van mijn hond. Wat bedoel ik daar nu precies mee?

Ik heb van mijn hond geleerd, wat hij graag doet, wat hij graag eet, hoe hij graag geknuffeld wordt, wat zijn favoriete speeltje is, wat zijn favoriete plekje is, waar hij graag loopt of snuffelt etc etc.
En dat gebruik ik om dingen van hem gedaan te krijgen die hij misschien minder leuk vindt, zoals bijv. meelopen aan de lijn zonder trekken.

Ik bepaal een groot gedeelte van de dag wat we gaan doen, maar gebruik daarbij wel de dingen hij graag doet of lust.

Bij een goede relatie hoort ook niet smeken of dwingen. Ik ga niet smeken of hij aub wil komen als ik hem roep of hij het wel goed vindt dat ik zijn poten afdroog. Ik ga niet dwingen dat hij zich laat aanhalen door een voor hem onbekende persoon of langs een hond te lopen die hij heel eng vindt.
Stel dat hij zijn poten niet laat afdrogen, dan vraag ik me af waarom wil je dat niet? Doet je poot pijn, vindt je het eng of wil je het gewoon niet? Als hij niet aangehaald wil worden door een vreemd persoon, waarom wil je dat dan niet, vind je die persoon eng of heb je er gewoon geen zin in? We moeten oppassen dat we ons niet laten inpakken door de hond en meegaan in zijn bijv. ontwijkende gedrag en soms dus ook gewoon doorpakken, maar je moet ook uitkijken dat hem niet alleen laat "zwemmen" en situaties laat oplossen. Jij helpt hem door moeilijke situaties heen, samen ben je sterk.

Laat je hond ook hond zijn en zet hem niet overal onder appel, leer hem juist wat hij in bepaalde situaties moet doen. Voorbeeld er komt visite: wat wil je dan van je hond? Zorg dat de hond aangelijnd is en parkeer de hond als de visite binnenkomt. Laat de visite de hond begroeten (en door de parkeerstand kan de hond niet opspringen). Neem de visite mee naar de kamer en leg de hond op een mat met een kauwbot. Als de visite het leuk vindt, laat ze dan even met de hond in de tuin spelen. Wil je verder praten met je visite, doe hem dan daarna gewoon in de bench. Laat de hond niet los door de kamer vliegen en roep niet de hele tijd, nee, foei en mag niet. Zorg dat de hond wel weet wat hij moet doen. Je ziet in bovenstaand verhaal heb ik niet 1 commando gebruikt. Ik heb de hond alleen maar geleerd wat hij wel moet doen.

Lianne's Blog

Twitter