8blog

inschrijverhome

prins

 

algemeen

 

algemeen

Mijn visie op het trainen van honden.

Vanochtend in de cursus kreeg ik de vraag hoe ik dan eigenlijk zelf, met mijn eigen hond tegen de hondentraining aan kijk. Welke weg bewandel ik nu met mijn hond zodat hij/zij, in mijn ogen, een gelukkig hondenleven heeft?

Allereerst begrip naar elkaar toe. Zoals wij mensen zijn, zijn honden, honden en hebben ze andere behoeftes dan wij. Ze wonen bij ons, dus draaien mee in ons gezin, onze familie. Ieder gezin heeft zijn eigen regels en denkwijzen en daar moet de hond bij passen. Als ik graag op het terras zit, dan leer ik dat mijn hond zich netjes gedraagt op het terras. Als ik veel van wandelen in de stad hou, dan zorg ik dat mijn hond netjes zonder trekken in de stad kan lopen. Zo heeft iedereen zijn eigen wensen en voorkeuren. Zorg dat je hond begrijpt wat jij graag doet. Hij zal zich in heel veel dingen willen schikken als hij maar bij jou kan zijn.

Voor begrip heb je ook de vaardigheid nodig van het spreken van hondentaal, het herkennen van emoties en stressignalen. Hondentaal is geen verbale taal maar een non verbale lichaamstaal soms versterkt met blaffen, piepen, janken of grommen. Als eigenaar is het heel belangrijk om te snappen wat je hond bedoeld, hij kan het immers niet tegen je vertellen. Bij lichaamstaal hoort ook het aanraken en voelen van je hond. Voel zijn spierspanning, kijk of hij op bepaalde momenten wel of juist niet geaaid wil worden. Ook de uitdrukking van de ogen zegt veel tegen mij. Kijk heel vaak naar je hond, wanneer zijn stemming wisselt, zijn houding wisselt en wanneer hij de aandacht voor jou verliest. Dat is allemaal informatie die hij voor jou beschikbaar stelt zodat je hem nog beter gaat begrijpen. Maar ook duidelijkheid is een belangrijke factor. Stel duidelijk grenzen voor je hond, wat wel en niet mag en laat je niet verleiden door zijn prachtige bruine honden ogen. Honden mogen van mij best op de bank, maar wel alleen als ik het aangeef. Honden mogen van mij als eerste door de deur, maar wel als ik het aangeef. Honden mogen zelfs wel eens wat van tafel eten bij mij, maar wel alleen als ik het aan geef. Zo mogen honden best wel veel van mij, maar dat is mijn keuze. Zo maakt iedereen zijn eigen keuzes wat wel en niet mag. Als je duidelijk bent naar je hond, zal dit ook geen problemen geven. Het is juist het onduidelijk of niet consequent zijn wat problemen geeft.

Om nog terug te komen op de training: de obedience sport loopt als een rode draad door al mijn trainingen. Ik heb ontdekt dat deze tak van sport voor mij de rode draad is in alle andere trainingen. Ik weet ook, dat mijn trainster nu zal zeggen, obedience is geen trainingsmethode het is een wedstrijdsport, maar ik blijf van mening dat de manier van trainen (zoals ik het op dit moment leer) heel belangrijk is in alle andere sporten. Waarom ik dat nu zo belangrijk vind? Het zijn eigenlijk allemaal saaie oefeningen, die, als je ze oneindig herhaalt, helemaal niet leuk zijn voor de hond. DUS, je moet het leuk maken, zelf!!!!!!! Met honderd verschillende oefeningetjes, in hele kleine stukjes gehakt, motiveer ik de hond om saaie dingen zo leuk te vinden, dat je dat gewoon oneindig samen met je eigenaar wil doen. Men leert het apport aan op een positieve leuke manier, dat iedere hond apporteren leuk gaat vinden. Men leert het sorteren aan op hele jonge leeftijd, waardoor zoekspelletjes/speuren zo ontzettend leuk en uitdagend worden dat iedere hond dat wil. Ze leren controle en beheersing aan in zoveel verschillende facetten, dat het juist leuk wordt om 2 minuten te blijven liggen en niet op te staan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar bovenal, alles op de POSITIEVE MANIER en met respect naar de hond, die in de training alleen maar heel erg zijn best doet voor jou. Jullie begrijpen misschien nu ook dat ik in de jachttraining, het speurwerk en de behendigheid dankbaar gebruik maak van deze vaardigheden. Oke, ik begrijp dat jullie denken zoveel tijd heb ik nu ook weer niet om aan mijn hond te besteden, maar als je iets voor je hond over hebt, gun hem/haar dan dat uurtje in de week om samen iets leuks te doen. Dat verdient je hond, naast een fijne wandeling, een spelletje thuis en heerlijke knuffels. Dit is voor mij zeker geen verkoop verhaal om nog maar eens wat meer cursussen te verkopen. Nee, dit is mijn visie op een gelukkig hondenleven.

Ik wil graag een hond waarvan iedereen zegt, wat een leuke hond. Ik wil graag een hond, waar ik zelden tot nooit boos op hoef te zijn omdat hij/zij goed weet wat wel en niet mag. Ik wil graag een hond die het geweldig vindt om met zijn vrienden/vriendinnen te spelen, maar het net zo leuk vindt om naar mij terug te komen. Ik wil graag een hond waarbij ik zelf de keuze heb of ik hem/haar wel of niet ergens mee naar toe neem, en dat ik hem/haar niet thuis moet laten omdat hij/zij zich niet weet te gedragen. Ik wil graag een hond die net zo dol op mij is als ik op hem/haar en lief is voor mijn andere huisgenoten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

......... en dat is mijn visie op het trainen van mijn eigen honden. En ik hoop dat ze net zo gelukkig met mijn zijn, als ik met hen.

 

Lianne's Blog

Twitter