8blog

inschrijverhome

prins

 

algemeen

 

algemeen

Al een tijdje ben ik gefasineerd door de trainingsmethode Do as I Do (vrij vertaald, doe mij na). En wel om de volgende reden: ik werk graag met honden die zelf nadenken en daar is deze methode uitermate geschikt voor. Gisteren hadden we een insprirende lezing van Hermina Stout van Dogbasic hondentraining over deze manier van trainen. Zij omschrijft het doel heel duidelijk als volgt:

De hond leren om te doen wat de trainer voor doet."Do as i do" betekend ook niet meer dan dat: herhaal de gedraging die ik je heb laten zien. 

Heel ingrijpend voor de hond want hij moet zich super concentreren. En het is niet zomaar een spelletje. Hou daarom de trainingssessies kort en ga voor succes.

De training bestaat uit 2 fases:

1.) de hond leert de imitatieregel
2.) de hond generaliseert de eerste regel

Ik heb gisteren met mijn eigen hond de eerste fase getraind. De opdracht voor thuis was leer je hond 3 commando's aan, die ze feilloos kan uitvoeren op stemcommando, dus ZONDER verder enige hulp. Nou ik kan je vertellen dat viel nog niet mee, met alle leuke afleiding op de hondenschool van Jolande. Je leert deze 3 commando's aan om voor de hond een voorbeeld te hebben hoe je iets na moet doen. 

Hermina leert de hond ook het commando kijk naar mij om er zeker van te zijn dat de hond weet we gaan nu de do as i do training uitvoeren en dat hij straks niet de hele dag om je heen dartelt om te kijken wat je aan het doen bent en om je na te doen. 

Dus als we het even kort samenvatten, dan leert ze de hond het volgende:
* Kijk naar mij
* Ze doet de oefening voor (bijv. aanraken van een pion met haar hand)
* Ze zegt: doe mij na
* Ze geeft het commando van de oefening (bijv. touch pion)
* De hond voert de actie uit
* Beloon de actie van het kopieer gedrag

Als de hond dit kan, dan kun je gaan generaliseren. 
* Je zegt kijk naar mij
* Je doet de oefening voor
* Je zegt: doe mij na
* De hond voert de actie uit (naar zijn beste kunnen) Help hem misschien nog even met een aanwijzing
* Beloon de actie uitbundig

Bovenstaande ziet er simpel uit, maar is het zeker niet. Ik heb ook in vogelvlucht omschreven wat deze training inhoudt, maar ga me er zeker in verdiepen. Ik heb de DVD aangeschaft van Claudia Fugazza. Meer dan 6 uur kijkplezier, dus als ik vierkante ogen heb en meer informatie, dan horen jullie weer van mij.

 

 

Lianne's Blog

Twitter