4subwatdoenwij

Vrijwel alle honden vinden het leuk om hun neus te gebruiken en te zoeken. Speuren is fysiek niet belastend en daarom geschikt voor vrijwel alle honden. Het is echter wel mentaal erg vermoeiend, waardoor de honden na een les speuren heerlijk rustig en tevreden zijn. Ik wil ook graag de link maken naar het apporteren omdat het zo ontzettend leuk is als je hond de gevonden voorwerpen naar je terug komt brengen. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt voor honden die bijvoorbeeld verder willen in de jachttraining.

De basis voor de cursus Speuren is dat honden al ervaring hebben met zoeken van speeltjes of voer. In de cursus Speuren wordt dit uitgebouwd en wordt op 3 verschillende manieren met de neus van de hond gewerkt:
• Zoeken: de hond leert om ook andere voorwerpen te zoeken en apporteren of verwijzen, denk hierbij aan een 'verloren' portemonnee of sleutels. De beloning in de vorm van speeltje of snackdummy komt dan achteraf van de baas. Hij leert te zoeken naar voorwerpen met een verse mensengeur eraan.

• Speuren: je leert om zelf een spoor uit te zetten zonder dat je hond dit kan zien en leert je hond om dit spoor later te volgen tot aan het eindvoorwerp (meestal een speeltje of snackdummy). Onderweg kunnen er 'verloren' voorwerpen op het spoor liggen van de spoorlegger en die moet de hond dan ook verwijzen of apporteren. Er wordt in groepjes gewerkt deze cursus, waarbij je een spoor uitzet voor een medecursist. Hierdoor leert de hond om geursporen van verschillende mensen te volgen en voorwerpen van deze personen onderweg te herkennen. Wij speuren uitsluitend op de geur van mensen en werken niet met wild (zweetwerk).

• Sorteren: de hond leert om één bepaalde geur die je hem van te voren laat ruiken te herkennen en vervolgens gaat hij op zoek naar iets met die geur. Denk bijvoorbeeld aan een watje met daarop verdunde vanille-olie. Je laat het watje ruiken en vervolgens loop je met de hond langs een rij met 5 dezelfde flesjes waar hij het flesje uit moet sorteren waar een zelfde watje met vanillegeur in zit.

Er is veel variatie mogelijk en zowel het zoeken, het speuren als het sorteren kan op verschillende manieren moeilijker en uitdagender gemaakt worden. Daarom is het leuk om deze cursus meerdere keren te volgen. Uiteraard wordt dan bij het indelen van de groepen rekening gehouden met het niveau van de verschillende honden.

De basis voor de cursus Speuren-apporteren is een hond die het leuk vindt om met je samen te werken. Het is al mogelijk met pups vanaf 12 weken. Jong geleerd is oud gedaan, maar ook juist voor d oudere hond is het een enorme uitdaging. We gaan verschillende facetten behandelen.

 

Zoeken van voorwerpen, het markeren van het gevonden voorwerp en het perfect apporteren van voorwerpen. 

Wanneer?                     Vrijdagochtend van 09.00 tot 09.45 uur of dinsdagavond van 20.00 tot 20.45
                                    De lessen zijn doorlopend, dus als er een plaatsje vrij is dan kun je 
                                    deelnemen

Hoeveel honden?           6 honden per groep

Kosten?                        12,50 per les (per maand afrekenen)


Voor wie? Alle honden, van alle rassen vanaf 12 weken en vergeet ook zeker de seniorhond niet

Wil je inschrijven, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een app naar 06-21255654

 

 

 

 

 

 

 

Lianne's Blog

Twitter